3 pomysły na pyszny obiad z kurczakiem

Mięso z kurczaka może stać się podstawą wielu smacznych, zdrowych i lekkich potraw — idealnych na obiad dla całej rodziny. Świetnie komponuje się z warzywami i różnymi sosami. Co ważne, tego typu dania są bardzo łatwe w przygotowaniu, szybkie i można je przyrządzić, wykorzystując do tego jedno-dwa naczynia. Poznaj kilka naszych propozycji na pyszny obiad z kurczakiem.
-
Kurczak gotowany w warzywach
Kurczak gotowany w warzywach to bardzo prosty, a jednocześnie zdrowy i dietetyczny sposób na lekki, pożywny obiad.
Składniki:
- 2 ćwiartki z kurczaka
- cebula
- 2-3 marchewki
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, szczypta soli
Przygotowanie:
Do garnka z wodą włóż kurczaka i gotuj przez kilka minut (do momentu zagotowania się wody). Następnie wylej wodę z garnka i dolej świeżej. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, marchewkę pokrojoną w plasterki i wszystkie przyprawy. Gotuj całość na niewielkim ogniu do momentu, aż mięso uzyska odpowiednią miękkość. Pilnuj jednak, aby kurczak się nie rozgotował. Gdy mięso będzie gotowe, zdejmij skórkę i podawaj.
-
Kurczak w sosie curry
Jest to danie inspirowane kuchnią azjatycką. Z całą pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią różne eksperymenty kulinarne i chętnie poznają ciekawe smaki.
Składniki:
- ok. 600 g filetu z kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki oliwy
- pół cebuli, pół papryki, 1 mała marchewka
- 2 ząbki czosnku
- ok. 2 cm imbiru
- 1 łyżka mąki
- ok. 150 ml bulionu
- 150 ml śmietanki do zup 18% lub mleka kokosowego
Przygotowanie:
Kurczaka należy poporcjować — odkrój polędwiczkę, a pozostałą część pokrój na mniejsze kawałki (ale nie za małe). Mięso przypraw solą, pieprzem, przyprawą curry, papryką i kurkumą, wysmaruj 1 łyżką oliwy i odłóż do zamarynowania (długość marynowania zależy od tego, ile masz czasu na przygotowanie obiadu). Pokrój cebulę w piórka, a marchewkę i paprykę w plasterki. Czosnek i imbir zetrzyj na drobnej tarce.
Mięso z kurczaka po zamarynowaniu obtocz w 1 łyżce mąki. Na rozgrzaną patelnię wlej pozostałą część oliwy. Podsmaż na niej kurczaka, a następnie wyjmij go na talerz. Na tej samej patelni podsmaż warzywa i starty czosnek z imbirem. Smaż przez ok. 3 minuty, często mieszając, aż warzywa nieco zmiękną. Później wlej bulion i zagotuj. Włóż kurczaka na patelnię pomiędzy warzywa i gotuj przez ok. 2 minuty. Wlej śmietankę lub mleko kokosowe, wymieszaj i gotuj przez kolejne 2 minuty, często mieszając wszystkie składniki. Po tym czasie danie jest gotowe. Kurczaka w sosie curry można podawać np. z ryżem.
-
Kurczak z brokułami
Smaczne, lekkie i zdrowe danie, które z pewnością zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jeśli nie wiesz, jak zachęcić dzieciaki do jedzenia zielonych warzyw, tą potrawą z pewnością ich przekonasz.
Składniki:
- ok. 600 g filetu z kurczaka
- brokuł
- 2 łyżki oliwy
- łyżka mąki
- łyżka masła
- 200 ml bulionu
- 200 ml śmietanki 30%
- łyżeczka musztardy (np. miodowej)
- łyżka posiekanego koperku
- 4 łyżki tartego parmezanu
Przygotowanie:
Najpierw czeka cię porcjowanie kurczaka. Należy odkroić polędwiczki, a grubszy filet przekroić na cieńsze kawałki. Wszystkie części kurczaka dopraw solą, pieprzem i wysmaruj oliwą, a następnie odłóż do zamarynowania. Brokuł umyj, odkrój różyczki i pokrój na mniejsze części.
Po zamarynowaniu kurczaka obtocz mięso w mące. Rozgrzej patelnię, dodaj oliwę i masło, a następnie włóż kurczaka i smaż przez ok. 2 minuty. Po tym czasie zdejmij go na talerz. Na tę samą patelnię włóż brokuł i podsmaż przez chwilę, po czym wlej gorący bulion i gotuj wszystko przez ok. 3 minuty. Następnie włóż mięso z kurczaka i gotuj na większym ogniu przez kolejne kilka minut. Wlej śmietankę z musztardą, pomieszaj i gotuj przez ok. 2 minuty, aż sos stanie się gęsty. Na koniec dodaj koperek, przypraw solą. Po odstawieniu z ognia wystarczy posypać tartym parmezanem i podawać, np. z ziemniakami i surówką.
Komentarze
Bez komentarza w tej chwili!
Zostaw swój komentarz