Czy drób jest najczęściej konsumowanym mięsem na świecie?

Mięso drobiowe występuje bardzo często w diecie Polaków. Spożywane jest na rozmaite sposoby, a doceniane jest nie tylko za możliwość stosunkowo szybkiego przygotowania, ale i walory smakowe, niską kaloryczność oraz łatwą dostępność w przystępnych cenach. Czy zatem drób to najczęściej jedzone mięso na świecie?
Mięso drobiowe najchętniej wybierane
To prawda, że drób jest najczęściej konsumowanym mięsem na świecie. Gwałtowny wzrost jego popularności nastąpił w latach 50. ubiegłego wieku. Duże zainteresowanie mięsem drobiowym miało wpływ nie tylko na preferencje żywnościowe ludzi, ale i rozmiar i wygląd kurczaków. Gatunek drobiu hodowlanego różni się zarówno pod względem szkieletu, jak i składu chemicznego kości od kur żyjących na wolności.
Jak twierdzą badacze, mięso drobiowe jest tak popularne, że stało się ważnym elementem łańcucha pokarmowego współczesnych ludzi, a wręcz traktowane jest jako jeden z wyznaczników epoki, w której żyjemy. Co więcej, kurczaki hodowane na masową skalę stały się najliczniejszym gatunkiem kręgowców żyjących na ziemi. Warto przy tym podkreślić, że jeszcze 5 lat temu to mięso wieprzowe było chętniej spożywane niż drób.
Z czego wynika fenomen mięsa drobiowego?
Popularność mięsa drobiowego wynika przede wszystkim z łatwości jego obróbki. W restauracjach i domowych kuchniach wykorzystuje je na różne sposoby. Z powodzeniem można z niego przygotować potrawy zarówno tradycyjne, jak i z zastosowaniem nowoczesnych technik kulinarnych. Nawet amator jest w stanie przyrządzić z drobiu coś dobrego.
Oprócz tego drób jest bogaty w białko, zawiera wiele korzystnych dla zdrowia składników odżywczych, a przy tym niską zawartość tłuszczu. To istotne szczególnie w przypadku komponowania posiłków dietetycznych. Również jego cena jest przystępna dla konsumentów.
Komentarze
Bez komentarza w tej chwili!
Zostaw swój komentarz