Czy mięso z kurczaka należy myć przed gotowaniem?

Wiele osób przed przygotowaniem świeżego kurczaka najpierw myje go pod bieżącą wodę w celu usunięcia ewentualnie bytujących na mięsie patogenów. Czy jednak tego rodzaju działanie jest potrzebne? Okazuje się, mycie kurczaka przed gotowaniem jest nie tylko zbędne, ale może być wręcz groźne dla naszego zdrowia. Przekonaj się dlaczego.
Surowe mięso kurczaka — myć czy nie myć przed gotowaniem?
Kwestia dotycząca tego, czy myć kurczaka przed gotowaniem była ostatnimi czasy często poruszana w internecie. Okazuje się, że większość ludzi nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie myje mięso drobiowe przed gotowaniem pod wodą z kranu. Zaskoczeniem była więc informacja o tym, że tego rodzaju praktyka może być niebezpieczna dla zdrowia.
Okazuje się, że mycie drobiu przed poddaniem go obróbce cieplnej zwiększa ryzyko rozprzestrzeniania się groźnej bakterii Campylobacter. Kampylobakterioza to jedna z najczęstszych przyczyn ostrego, bakteryjnego nieżytu żołądkowo-jelitowego (tzw. biegunka bakteryjna), powszechnego w krajach uprzemysłowionych, w tym również w Polsce. Do ich objawów zaliczamy m.in. gorączkę, bóle mięśni, biegunkę, ból brzucha. Naukowcy oszacowali też, że przez ten rodzaj bakterii powodowane są w UE straty sięgające nawet 2,4 miliarda euro.
Myjąc kurczaka pod kranem, sprzyjamy w rozprzestrzenianiu się groźnej bakterii po całej kuchni, narażając zdrowie swoje i innych domowników. Częste infekcje tego rodzaju powodują nie tylko nieprzyjemne dolegliwości, ale mogą osłabiać organizm, działając negatywnie na zdrowie. Oczywiście zagrożenie tego typu związane jest wyłącznie z surowym mięsem drobiowym, nie dotyczy gotowych produktów wytwarzanych z niego, np. szynek.
Czy mycie kurczaka jest zbędne?
Mycie kurczaka przed obróbką termiczną jest całkowicie niepotrzebne i nieuzasadnione. Ewentualne bakterie, które mogą bytować na mięsie, i tak zginą podczas gotowania, pieczenia czy smażenia. W ten sposób skutecznie je eliminujemy.
Jeśli jednak masz pewne opory przed przygotowywaniem surowego mięsa z kurczaka, zamiast mycia pod kranem możesz je osuszyć ręcznikiem papierowym, który następnie trzeba od razu wyrzucić. Pamiętaj też, aby dokładnie umyć ręce po każdym dotknięciu surowego kurczaka. Wszystko, co miało z nim kontakt, a więc np. deski do krojenia czy noże, także powinny być zdezynfekowane, np. poprzez wyparzenie we wrzątku.
Komentarze
Bez komentarza w tej chwili!
Zostaw swój komentarz