Fakty i mity o drobiu

Mięso drobiowe jest produktem bardzo często wykorzystywanym nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Stanowi świetne źródło białka zwierzęcego, przy wyjątkowo niskiej ilości tłuszczu. Jednak przez pewien okres czasu mięso drobiowe było owiane bardzo złą sławą, a informacje docierające na ich temat niepokoiły wielu amatorów mięsa drobiowego. Jednak większość z tych newsów nie miała pokrycia w rzeczywistości.
Jakie są najpopularniejsze mity i jakie jest ich odzwierciedlenie w rzeczywistości?
Pierwszym i najbardziej popularnym mitem na temat drobiu jest wysoka zawartość antybiotyków w mięsie. Na terenie Polski występuje zakaz podawania ptakom antybiotyków, za wyjątkiem sytuacji, gdy wystąpi u nich choroba. Jednak jest to wyjątkowo rzadka sytuacja, a leczenie odbywa się pod ścisłą kontrolą lekarza weterynarii. Po zakończeniu antybiotyku ptactwo poddane jest okresowi karencji, w której czasie antybiotyk zostaje zmetabolizowany przez organizm ptaka, a następnie usunięty z organizmu. Kolejnym, równie popularnym mitem powtarzanym od lat jest to, że kurczaki są napakowane hormonami, dzięki którym szybko przybierają na masie. W Polsce stosowanie hormonów wzrostowych w hodowli drobiu jest zakazane od 2006 roku. Ptactwo rośnie tylko i wyłącznie dzięki odpowiedniej paszy, dostosowaniu środowiska i odpowiedniej rasie. Następna nieprawdziwa opinia odnosi się do jakości mięsa i warunków, w jakich hodowane są kurczaki. Wiele osób uważa, że jakość mięsa jest bardzo niska, a mięso faszerowane jest mnóstwem dodatków mających na celu podwoić ich masę. Aktualnie dąży się do osiągania jak najlepszego jakościowo mięsa, co jest możliwe dzięki stosowaniu najnowszych technologii w produkcji drobiu. Wędliny drobiowe i inne produkty z drobiu są poddawane restrykcyjnym kontrolom, dzięki którym zapewniona jest najwyższa jakość produktu. Produkty wytwarzane na terenie Unii Europejskiej są wolne od nastrzykiwania mięsa wodą i innymi środkami. Mit odnoszący się do warunków ptactwa również nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistości- ptaki przeznaczone na ubój nie są przetrzymywane w ciasnych klatkach bez dostępu do pokarmu i wody, a zgodnie z prawem hodowane są w komfortowych pomieszczeniach, dostosowanych do ich liczebności i potrzeb.
Komentarze
Bez komentarza w tej chwili!
Zostaw swój komentarz