Kurczak to ulubione mięso Polaków. Jakie ma właściwości odżywcze?

Kurczak to zdecydowanie lubiane i najchętniej wybierane mięso przez Polaków. W czym tkwi tajemnica jego popularności? Przede wszystkim w delikatnym smaku, który przypada do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Mięso z kurczaka daje też szerokie możliwości w zakresie przygotowywania różnorodnych dań Wyróżnia się też niską wartością energetyczną, a wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka. Oprócz tego jest bogaty w wiele cennych dla organizmu składników odżywczych.
Dlaczego warto jeść mięso z kurczaka?
Najważniejszą zaletą mięsa drobiowego jest wysoka zawartość pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego przez organizm białka (znacznie więcej niż np. w wieprzowinie czy wołowinie). Jednocześnie jest to jedno z najchudszych gatunków mięs o niskiej wartości energetycznej. Z tego też powodu polecane jest osobom, które są na diecie odchudzającej, uprawiają sport lub chcą zwiększyć swoją masę mięśniową.
W porównaniu z innymi rodzajami mięsa kurczach charakteryzuje się też sporą zawartością niacyny (witaminy B3) oraz innych witamin z grupy B. Są one niezbędne m.in. do właściwego wykorzystania energii z pożywienia, prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, procesów wytwarzania czerwonych krwinek. Oprócz tego jest to doskonałe źródło wapnia, magnezu, fosforu, sodu, potasu i cynku.
Mięso drobiowe może być przygotowywane na wiele różnorodnych sposobów. Popularne są przede wszystkim kurczaki gotowane, w tym m.in. w formie różnorodnych wędlin drobiowych, ale ten rodzaj mięsa z powodzeniem nadaje się też do duszenia, gotowania na parze, smażenia, pieczenia, a nawet grillowania. Kurczaka można stosunkowo łatwo przyrządzić — nawet bez szczególnych umiejętności kulinarnych. To również niewątpliwa zaleta tego mięsa.
Jakie mięso z kurczaka wybierać?
Kupując mięso z kurczaka lub wyroby z drobiu, wybieraj produkty wyróżniające się wysoką jakością ze sprawdzonego źródła. Zachęcamy do skorzystania z oferty naszej firmy. Zajmujemy się sprzedażą mięsa, oferując różnorodne przetwory w postaci wędlin i wyrobów garmażeryjnych. Zapewniamy wyłącznie sprawdzone, świeże mięso wyróżniające się wysoką jakością. Swoją ofertę kierujemy m.in. do restauracji, hoteli, sklepów, szkół, przedszkoli, firm cateringowych itp.
Komentarze
Bez komentarza w tej chwili!
Zostaw swój komentarz