Zalety mięsa drobiowego

Mięso drobiowe jest produktem, który bardzo często gości na polskich stołach i który z roku na rok zyskuje coraz większą popularność wśród konsumentów. Dlaczego tak jest? Jednym z powodów jest oczywiście delikatny smak, który doceniają osoby w każdym wieku - od dzieci, przez dorosłych, aż do seniorów. Jednak to nie wszystko. Mięso drobiowe wykazuje też wiele innych zalet, które sprawiają, że jest numerem jeden wśród spożywanych przez nas mięs. W naszym artykule przedstawiamy podstawowe zalety tej propozycji.
Mięso drobiowe, a właściwości odżywcze
Podstawową zaletą mięsa drobiowego jest jego niezwykła lekkości i doskonałe zbilansowanie pod względem właściwości odżywczych. Drób, czyli mięso z kury, gęsi, indyka, czy kaczki to propozycja bogata w aminokwasy i łatwoprzyswajalne tłuszcze. Dodatkowo produkt ten wyróżnia się stosunkowo niską kalorycznością i bogatą zawartością kwasu pantotenowego. Wszystko to sprawia, że mięso drobiowe może być spożywane przez osoby w różnym wieku (dzieci, osoby starsze), przez sportowców (którzy dbają o zbilansowaną dietę), a także przez rekonwalescentów i osoby, które powinny odżywiać się w sposób zgodny z wytycznymi lekarza.
Co jeszcze możemy powiedzieć o zaletach mięsa drobiowego, jeśli chodzi o jego skład? Warto podkreślić przede wszystkim fakt, że drób wykazuje wysoką zawartość pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Ogromną zaletą jest także niska ilość tłuszczu i duża ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są korzystne dla naszego zdrowia. Dodatkowe zalety to niska temperatura topienia tłuszczu, wysoka zawartość cynku, magnezu, potasu i witamin z grupy B, a także wysoki poziom witaminy PP (niacyny).
Warto także dodać, że:
- spożywanie drobiu wzmacnia układ odpornościowy i wpływa korzystnie na wygląd skóry (wysoka zawartości cynku, magnezu, potasu i koenzymu Q10),
- drób jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy B, które wpływają m.in. na sprawne funkcjonowanie układu nerwowego i przewodu pokarmowego,
- mięso drobiowe zawiera mniej tkanki łącznej niż inne gatunki mięsa, dzięki czemu jest lekkostrawną propozycją,
- produkty drobiowe wyróżnia się niską kalorycznością np. posiada trzykrotnie mniej kalorii niż mięso wieprzowe,
- wykazuje delikatny smak i kruchość.
Pomysł na pyszny i szybki obiad
Jednak to nie koniec zalet. Spożywanie drobiu cieszy się niesłabnącą popularnością także dlatego, że mięso to wyróżnia się delikatnością i kruchością, dzięki czemu przygotowanie dania na jego bazie nie wymaga dużej ilości czasu. Potrawy z drobiem to w większości przypadków pomysł na szybką, ale bogatą pod względem smakowym kompozycję, która zachwyci każdego gościa. Co więcej, mięso z kurczaka jest doskonałą bazą dla innych dodatków - zarówno słonych, jak i słodkich. Ilość przepisów, które możemy przygotować z użyciem mięsa drobiowego jest wręcz nieskończona. Metody przygotowywania, którymi możemy się posłużyć to m.in. duszenie, gotowanie, pieczenie, smażenie - w zależności od naszych preferencji.
Jakie mięso wybierać?
Warto jednak pamiętać, że określenie "drób" oznacza wiele odmiennych pod względem smaku i właściwości produktów. Jakie propozycje zasługują na szczególną uwagę? Trzeba przyznać, że najpopularniejszym mięsem, które cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem Polaków jest kurczak, a właściwie część określana jako "filet z piersi kurczaka". Mięso to jest delikatne, lekkostrawne, ubogie w tłuszcz i łatwe w przygotowaniu. To propozycja idealna dla każdego, kto lubi eksperymentować z dodatkami i szuka mięsnej bazy dla swoich kulinarnych przygód.
Inną propozycją jest mięso z gęsi, które zawiera bardzo dużą ilość białka i małą ilość tłuszczu, dzięki czemu może być spożywane bez wyrzutów sumienia. Na jego bazie tworzone są pyszne, tradycje pieczenie, które wyróżniają się głębokim smakiem i kuszącym aromatem.
Jednak niezależnie od tego, jaki gatunek drobiu wybierzemy, warto korzystać jedynie z oferty dostarczanej przez znanego, doświadczonego producenta. Duże znaczenie ma bowiem jakość produktów, która decyduje o ich smaku i o tym, czy spożywanie drobiu rzeczywiście będzie dla nas przyjemnością. Jeśli szukasz doskonałej jakości produktów, które są świeże i wolne od szkodliwych substancji, sprawdź naszą ofertę. Już dziś ciesz się smakiem, który zapadanie na długo w Twoją pamięć.
Komentarze
Bez komentarza w tej chwili!
Zostaw swój komentarz