Zalety mięsa drobiowego

list Kategoria: Aktualności Dodano: comment Komentarz: 0

Mięso drobiowe jest produktem, który bardzo często gości na polskich stołach i który z roku na rok zyskuje coraz większą popularność wśród konsumentów. Dlaczego tak jest? Jednym z powodów jest oczywiście delikatny smak, który doceniają osoby w każdym wieku - od dzieci, przez dorosłych, aż do seniorów. Jednak to nie wszystko. Mięso drobiowe wykazuje też wiele innych zalet, które sprawiają, że jest numerem jeden wśród spożywanych przez nas mięs. W naszym artykule przedstawiamy podstawowe zalety tej propozycji. 

Mięso drobiowe, a właściwości odżywcze

Podstawową zaletą mięsa drobiowego jest jego niezwykła lekkości i doskonałe zbilansowanie pod względem właściwości odżywczych. Drób, czyli mięso z kury, gęsi, indyka, czy kaczki to propozycja bogata w aminokwasy i łatwoprzyswajalne tłuszcze. Dodatkowo produkt ten wyróżnia się stosunkowo niską kalorycznością i bogatą zawartością kwasu pantotenowego. Wszystko to sprawia, że mięso drobiowe może być spożywane przez osoby w różnym wieku (dzieci, osoby starsze), przez sportowców (którzy dbają o zbilansowaną dietę), a także przez rekonwalescentów i osoby, które powinny odżywiać się w sposób zgodny z wytycznymi lekarza.

Co jeszcze możemy powiedzieć o zaletach mięsa drobiowego, jeśli chodzi o jego skład? Warto podkreślić przede wszystkim fakt, że drób wykazuje wysoką zawartość pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Ogromną zaletą jest także niska ilość tłuszczu i duża ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są korzystne dla naszego zdrowia. Dodatkowe zalety to niska temperatura topienia tłuszczu, wysoka zawartość cynku, magnezu, potasu i witamin z grupy B, a także wysoki poziom witaminy PP (niacyny).

Warto także dodać, że:

  • spożywanie drobiu wzmacnia układ odpornościowy i wpływa korzystnie na wygląd skóry (wysoka zawartości cynku, magnezu, potasu i koenzymu Q10),
  • drób jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy B, które wpływają m.in. na sprawne funkcjonowanie układu nerwowego i przewodu pokarmowego,
  • mięso drobiowe zawiera mniej tkanki łącznej niż inne gatunki mięsa, dzięki czemu jest lekkostrawną propozycją,
  • produkty drobiowe wyróżnia się niską kalorycznością np. posiada trzykrotnie mniej kalorii niż mięso wieprzowe,  
  • wykazuje delikatny smak i kruchość.

Pomysł na pyszny i szybki obiad

Jednak to nie koniec zalet. Spożywanie drobiu cieszy się niesłabnącą popularnością także dlatego, że mięso to wyróżnia się delikatnością i kruchością, dzięki czemu przygotowanie dania na jego bazie nie wymaga dużej ilości czasu. Potrawy z drobiem to w większości przypadków pomysł na szybką, ale bogatą pod względem smakowym kompozycję, która zachwyci każdego gościa. Co więcej, mięso z kurczaka jest doskonałą bazą dla innych dodatków - zarówno słonych, jak i słodkich. Ilość przepisów, które możemy przygotować z użyciem mięsa drobiowego jest wręcz nieskończona. Metody przygotowywania, którymi możemy się posłużyć to m.in. duszenie, gotowanie, pieczenie, smażenie - w zależności od naszych preferencji.  

Jakie mięso wybierać?

Warto jednak pamiętać, że określenie "drób" oznacza wiele odmiennych pod względem smaku i właściwości produktów. Jakie propozycje zasługują na szczególną uwagę? Trzeba przyznać, że najpopularniejszym mięsem, które cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem Polaków jest kurczak, a właściwie część określana jako "filet z piersi kurczaka". Mięso to jest delikatne, lekkostrawne, ubogie w tłuszcz i łatwe w przygotowaniu. To propozycja idealna dla każdego, kto lubi eksperymentować z dodatkami i szuka mięsnej bazy dla swoich kulinarnych przygód. 

Inną propozycją jest mięso z gęsi, które zawiera bardzo dużą ilość białka i małą ilość tłuszczu, dzięki czemu może być spożywane bez wyrzutów sumienia. Na jego bazie tworzone są pyszne, tradycje pieczenie, które wyróżniają się głębokim smakiem i kuszącym aromatem.

Jednak niezależnie od tego, jaki gatunek drobiu wybierzemy, warto korzystać jedynie z oferty dostarczanej przez znanego, doświadczonego producenta. Duże znaczenie ma bowiem jakość produktów, która decyduje o ich smaku i o tym, czy spożywanie drobiu rzeczywiście będzie dla nas przyjemnością. Jeśli szukasz doskonałej jakości produktów, które są świeże i wolne od szkodliwych substancji, sprawdź naszą ofertę. Już dziś ciesz się smakiem, który zapadanie na długo w Twoją pamięć.

Komentarze

Bez komentarza w tej chwili!

Zostaw swój komentarz

niedziela poniedziałek wtorek środa czwartek piątek sobota styczeń luty marzec kwiecień maj czerwiec lipiec sierpień wrzesień październik listopad grudzień

Nowa rejestracja konta

Posiadasz już konto?
Zaloguj się zamiast tego lub zresetuj hasło